2015-07-28 14:32:23

TURCJA – komunikat z dnia 28.07.2015

W dniu 27.07 b.r. na stronie msz.gov.pl zostało zaktualizowane ostrzeżenie dotyczące podróżowania do Turcji. Jest to modyfikacja ostatniego ostrzeżenia, opublikowanego w październiku 2014, gdzie aktualizacja dotyczy przede wszystkim poszerzenia zakresu obszaru w kierunku północno-wschodnim, do którego należy powstrzymać się od wyjazdów.

Niezmiennie jednak ostrzeżeniem objęty jest rejon płd.- wschodniej Turcji, oddalony od najbliższego resortu ALANYA o ponad 750 km.

Dodatkowo w porównaniu do treści ostrzeżenia z października 2014, MSZ podaje, że sytuacja bezpieczeństwa w pozostałych regionach Turcji nie uległa zasadniczej zmianie i nadal jest to kraj przyjazny turystom.

Wycieczki fakultatywne nie obejmują swoim zasięgiem rejonu płd.-wsch. Turcji. Oprócz  wycieczek do Kapadocji, Efezu czy Pamukkale, realizowane są także wycieczki, które mają charakter bardziej lokalny jak zwiedzenie wsi tureckiej, rafting, rejsy statkiem.

Klientom zgłaszającym wątpliwości i obawy  odnośnie wyjazdu zwracamy uwagę na odległości dzielące rejony turystyczne od rejonu objętego komunikatem MSZ.

Rozumiemy wątpliwości Klientów, prosimy jednak położyć nacisk na fakty geograficzne i historyczne, by uświadomić Klientom, że nie mamy do czynienia z sytuacją nadzwyczajną, czy odbiegającą od wydarzeń, które miały miejsce na przykład na Bałkanach, gdzie dla porównania w odległości ok. 800 km od granicy RP toczyły się działania wojenne w Zagrzebiu, nie wywołując jakichkolwiek negatywnych konsekwencji w życiu mieszkańców Polski.

Informacje jakie napływają z Turcji od naszych rezydentów, kontrahentów i Klientów, jednoznacznie potwierdzają, że nic nie zakłóca spokoju i komfortu wypoczynku.

Dla ułatwienia podajemy odległości resortów oraz miejsc standardowych wycieczek fakultatywnych od granicy tureckiej z Syrią, podane dla komunikacji drogowej (nie w linii prostej):

Kapadocja – ok. 450 km do granicy, a ok. 600 km od miasta Tunceli, znajdującego się na „szczycie” rejonu zagrożonego, zaznaczonego na mapie przez MSZ.

Pamukkale – ok. 750km
Efez – ok 900 km
Alanya – ok. 750 km
Side – ok. 800 km
Belek – ok. 820 km
Kemer – ok. 900 km
Oludeniz – ok. 1150 km
Marmaris – ok. 1200 km
Bodrum – ok. 1250 km
Didyma – ok. 1250 km
Kusadasi – ok. 1200 km
Cesme – ok. 1300 km

By zobrazować podane odległości to np. 1300 km dzieli Wrocław od Florencji czy Warszawę od Srebrenicy w Bośni i Hercegowinie, a z Krakowa do Belgardu jest ok. 770 km.

Dlatego też zmiany lub rezygnacje z tego kierunku przyjmowane są zgodnie z Warunkami Uczestnictwa po naliczeniu przez organizatora kosztów anulacji.