2015-10-13 15:49:06

Polsko-Tunezyjskie Forum Agentów i Organizatorów Turystyki w Tunezji

Kolejne Polsko-Tunezyjskim Forum Agentów i Touroperatorów w Tunezji już w dniach 22.10-29.10.2015 r.

Tunezja była od wielu lat dla polskiej branży turystycznej jedną z najważniejszych destynacji i cieszyła się dużą popularnością wśród naszych klientów. Oferta była niedroga a kraj piękny i przyjazny Polakom. Byliśmy zawsze mile widziani w Tunezji a współpraca między naszymi krajami układała się bardzo dobrze.

Tak, jak i nasz kraj przed ćwierćwieczem, tak i Tunezja przechodzi proces demokratycznych przemian. Świat jest pod wrażeniem zmian zachodzących w tym kraju a ostatnim tego jakże ważnym dowodem uznania jest Pokojowa Nagroda Nobla dla Kwartetu – czterech organizacji, które wnoszą ogromny wkład w pokojowy proces przemian. Demokratyczne przemiany w Tunezji nie obyły się bez bolesnych kosztów, również w postaci działań terrorystycznych islamistów, które uderzyły w turystykę stanowiącą jeden z filarów gospodarki tego kraju. Władze Tunezji kontrolują sytuację w kraju, proces przemian demokratycznych ma wsparcie społeczne, powszechne jest oczekiwanie, że przywrócona zostanie turystyce ranga, jaką miała ona w tym kraju od dziesięcioleci.

Strona tunezyjska wystosowała prośbę o aktywny udział w rozwoju turystyki tunezyjskiej poprzez przywracanie jej miejsca, jakie zajmowała na rynku turystycznym w Basenie Morza Śródziemnego.

Naszym zdaniem powinniśmy odpowiedzieć na ten apel i skierowaną pod adresem polskiej branży turystycznej ofertę współpracy w tym tak ważnym dla Tunezji momencie. Tunezja tradycyjnie zajmowała ważne miejsce w ofercie polskich biur podróży i taką rangę należy jej przywrócić. Pierwszą okazją ku temu jest sprzedaż ofert na lato 2016.

Nasza obecność w tym kraju w ramach Forum, powinna służyć odbudowie zaufania naszych klientów do tego regionu. Tunezja dołożyła wielu starań, aby kurorty były bezpieczne. Władze kraju chcą nam pokazać, w jaki sposób turyści są i będą chronieni. Organizatorzy Forum przygotowali dla nas bardzo ciekawą ofertę, program zawiera zwiedzanie takich miejsc, których nie mieliśmy okazji zobaczyć będąc na study tour czy nawet prywatnie na wczasach.

Partnerami Tunezyjskiego Urzędu ds. Turystyki w organizacji wyjazdu są:  Nouvelair, GTS Poland, Prima Tours, Exim Tours, Sun&Fun Holidays, Oasis Tours.